MENÜ

M.E.D.O.SZ.
 Együtt,
Egymásért, a
Kereszténységért!

 

Soha ennyi ellátás nélküli nem volt!

Januárban számos negatív csúcs dőlt meg a munkaerőpiacon: két éve nem volt ilyen kevés új munkahely, az ellátás nélküli állástalanok száma pedig eddig nem látott csúcsra, 340 ezerre nőtt.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb statisztikája szerint januárban összesen 20 544 új munkahely jött létre, 2010  óta a legkevesebb.

 A közmunkaprogramok alacsonyabb volumenének eredményeként az álláskeresőkön belül leginkább a szakképzetlenek száma ugrott meg, hiszen a decemberi 287,2 ezer után 329,6 ezer főt közölt a statisztika januárra

Közel 1500 dolgozót építettek le!

Ami a csoportos létszámleépítéseket illeti, januárban 1481 dolgozót érintett, ami 19 százalékkal haladja meg az előző évit. A legtöbb létszámcsökkentéssel érintett munkavállalót továbbra is Budapesten jelentették be a tárgyhónapban a foglalkoztatók, összesen 736 főre vonatkozóan. Ugyanakkor még Vas (421 fővel) és Pest megye (67 fővel) is fokozottan volt érintve.

Állami támogatással 13 050 új munkahely jött létre januárban, melynek 95 százaléka a közfoglalkoztatás valamely eszközét jelentette, vagyis 12 398 közmunkás pozíciót nyitottak. Ez pedig azt jelenti, hogy az összes új munkahely 60 százaléka volt ilyen lehetőség. Januárban egyébként az állami támogatással létrejött munkahelyek száma is mélypontot ért el. A mostaninál kevesebb közmunkás pozíciót ugyanis utoljára 2010 decemberében jött létre, alig több mint 4000.

Jelentősebb emelkedés következett be a szociális segélyből élők, az ellátás nélküliek, illetve a tartós munkanélküliek számában is.

.A szociális segélyből élők száma 20,5 ezerrel 220,8 ezerre emelkedett, míg a tartós munkanélküliek száma 12 ezerrel 178,4 ezerre növekedett.

Az ellátás nélküli álláskeresők száma viszont soha nem látott csúcsra emelkedett, hiszen 42 ezerrel lettek többen, 343,1 ezer főről számolt be a statisztika.

Ez az adat a korábbi csúcsnál is közel 30 ezerrel magasabb. A létszám emelkedése egyébként összhangban van azzal is, hogy 2011 őszétől szigorodtak az álláskeresési támogatások, és már csak maximum 90 napig járhat a mindenkori minimálbérnek megfelelő összeg.

 

Cselekedni kell, együtt kell ezt a helyzetet értékelni és megoldani,

nekünk mint értelmiségi Demokratáknak!

 

 

 

 

 

 

Szavazás

Ön szerint a politikai elit foglalkozik-e dolgozó néppel?
csak a saját holdudvarát erőssíti, mert számára ez a fontos
igen, mindent meg tesz a munkahelyek védelmében
Asztali nézet